En borger med nedsat kognitiv funktion kan have svært ved at være parat og indstillet på at “LEVE SUNDT”.
Chips og cola er “lige ved hånden” og er forbundet med hygge og tryghed.
Computeren tiltrækker mere end en tur i den friske luft.
Personalet og omsorgspersoner forsøger med overtalelse og “sund fornuft” at motivere borgeren til at ændre kostvaner og forbedre sin trivsel. Der planlægges og aftales “små portioner” og gåture. Det kan ofte medføre konflikter mellem borgeren og personalet; de taler fra 2 forskellige udgangspunkter.
Sundhed kan også anskues forskelligt. Borgeren har måske diabetes eller andre sygdomme, som kræver en kost og livsstilsforandring?
Dette kursus fungerer som et undervisningsværktøj for personale, der arbejder med udsatte grupper og ønsker at styrke deres fysiske sundhed og almene trivsel via en empatisk og virkningsfuld samtaleform.
Formål med MIM i sundhedsarbejdet.
Den motiverende interview og samtale teknik (MIM) er en evidensbaseret tilgang, der fremkalder og styrker individets indre “motivation” som fører til en BESLUTNING til forandring. For udsatte borgere – fx hjemløse, personer med misbrug, psykiske lidelser eller traumer – er det afgørende, at forandring ikke påtvinges udefra, men opstår indefra. Det er vigtigt at behandleren formår at TALE IND TIL det oprigtige indre ønske om forandring. MIM er også effektiv i arbejdet med fysisk sundhed og trivsel, fordi det skaber tryghed, håb og handlekraft hos borgeren.